6 gyakori sütő hiba, és megoldások

 1. A villanytűzhely nem kapcsol be.

  Triviálisnak tűnik, de elsőre a tűzhelyünk áram ellátását fontos ellenőriznünk. Előfordulhat, hogy  más fogyasztóval egy áramkörre van kötve, és ott van a  meghibásodás, és nem is a sütőnk rossz , csak nincs energia ellátása a készülékünknek.  Megoldás: Ha széthúzható dug-villás csatlakozása van akkor ezt könnyen ellenőrizhetjük egy más fogyasztóval : például egy hajszárítóval.        Ha fix bekötésű a készülék akkor ez feltétlenül szakembert igényel. Keressen egy szakembert aki ellenőrzi a ház(lakás) elektromos hálózatát, és megkeresi miért nincs áram ellátása a tűzhelyének.


 2. Tűzhelyünk rendelkezik digitális vagy mutatós órával, és az órát nem állítottuk be.

  A modern sütőket már felszerelik digitális programozható órával. Ezek az órák elektromosan képesek reteszelni a sütő működését. Ezért ha rajtuk nem állítottuk be az időt nem engedik működni a sütőnket. Ha például a digitális órán három  nulla villog, ez jelzi számunkra hogy nincs beállítva az idő rajta.  Megoldás: Állítsuk be az időmérő órát a pontos időre, és a tűzhelyünk  azonnal hadra fogható. ( Az óra beállítást célszerű a Magyar nyelvű használati utasításból kikeresni.)


   

 3. Sütőtér ajtó nem záródik jól

  Gyakori hiba hogy a sütőtér ajtaja nem záródik jól. (Rendszerint ez a hiba okozza, hogy a piskóta nem szépen sül.)  Lassan keletkező hiba és ezért nehezen észrevehető.Az ajtóban lévő zsanér feladata hogy az ajtót teljes záródáskor rugóerővel nekinyomja a sütőtér tömítésnek. A zsanér kopásakor ezt a feladatot már nem jól látja. A megtévesztő az hogy az ajtó látszólag jól csukódik, de záródáskor marad néhány milliméter rés a sütőtéren. Megoldás: Ezt a hibát csak az ajtóban lévő ajtópántok cseréjével lehet megoldani. Sajnos ezek nem olcsó alkatrészek, és ráadásul cseréjük sem egyszerű. Az ajtó szétszerelése után lehet kicserélni a zsanérokat. 


   

 4. Sütési hőmérséklet hiba.

  Minden elektromos tűzhely rendelkezik hőfok szabályozással. Ez általában egy mechanikus hőfokszabályzó, amelyen beállítjuk a kívánt hőfokot. A szabályzó érzékelője a sütőtérben van elhelyezve és érzékeli a hőmérsékletet, és ennek megfelelően ki és be kapcsolja a fűtőtesteket. A tartomány 50°C tól 275°C ig állítható. Ha az általunk beállított hőmérséklet jelentősen eltér a valós sütőtéri hőfoktól, az hőfokszabályzó hibára utal. Ennek kiszűrése egy egyszerű sütőhőmérővel elvégezhető.


 5. Villanytűzhely fűtőtest hibák

  Az elektromos tűzhelyeknél a fűtőtest hibákat a nem megfelelő sütési eredményen vesszük észre. Például: A süteménynek csak az alsó fele sült át, a felső része nem sült meg. Vagy csak a teteje égett meg és az alsó fele nyers maradt. Az első esetben a felső fűtő egység hibás a második esetben az alsó.    A légkeveréses sütő rendelkezik még egy korona fűtőtesttel is aminek hibáját csak a légkeveréses üzemmódnál vesszük észre. Rendszerint a légkeveréses üzemmódban a hőfok nem változik bekapcsolás után jelentős idő alatt sem. ekkor a koronafűtőtestet szükséges cserélni.


 6. Sütőtér világítás hiba

  A teljesen elektromos vagy a kombinált tűzhelyek, de még a teljesen gáz üzemű tűzhelyek is rendelkeznek belső világítással. Egyszerű meghibásodás de kellemetlen ha nem látjuk a sütési eredményt. Az égő meghibásodás okozza általában a sötétséget. Az izzócserénél fontos a készülék áramtalanítása, így kezdjük mindig az áramtalanítással.  Ezután az világítás üvegburáját tekerjük le. A búra alatt megtaláljuk a hibás izzót. Cseréljük ki egy speciálisan erre a célra gyártott 300°c ig hőálló izzóra. A búra visszatekerése után már működhet is a sütőnk és már látni is fogjuk a sütési eredményt..

 

 

Termék értesítés Értesítést kérek a termék beérkezéséről:
Email Az email címét nem használjuk másra, csak az adott termékkel kapcsolatos beérkezésre...